01 / 18
Shar Residential Complex Competition
Slide 0
Shar Residential Complex Competition 01

SHAR Residential Project is located in a narrow street filled with old maple trees and a stream of water coming from a nearby Ghana’at. The emphasis in the design has been to extend the surrounding green space into the building and combining it with living spaces via the double-height balconies that are part of every unit.   Consideration of pedestrian’s view point (given the narrow width of the northern passage) as well as maintaining a visual continuity of green spaces for the passerby have been central in the design and therefore spaces on the ground level are in direct dialogue with the adjacent street.

With the placement of the 40% footprint of the project it has been attempted to preserve all the old trees existing on the site, some of these trees have kept their place within the mass of the building. 

In the design of the interiors in residential units the more conventional means of space division – such as walls and doors - have been used minimally in order to achieve more fluid spaces while maintaining public and private zones.

Public programs of the project have been condensed in the lower level that takes advantage of the natural slope of the site and is in direct relationship to the green space outside. 

 

PROJECT FACTS

TYPE: Residential

LOCATION: Tehran, Iran

YEAR: 2012

CLIENT: Shaar Group

PROJECT SITE: 4500 sqm

PROJECT AREA: 36000 sqm

STATUS: Competition, First prize

 

CREDITS

Team: Elnaz Sabouri, Mohsen Sharifi, Zahra Ajorloo, Shabnam Azmoodeh

 

Shar Residential Complex Competition 02

SHAR Residential Project is located in a narrow street filled with old maple trees and a stream of water coming from a nearby Ghana’at. The emphasis in the design has been to extend the surrounding green space into the building and combining it with living spaces via the double-height balconies that are